MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 967462

  2022 YILI

SIRK-22-46 KDV GUT DE YAPILAN DEGISIKLIKLER HK

3 Kasım 2022

SİRKÜLER NO: 2022/46

 

Konu: KDV Genel Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler hk.

 

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapan ve 25 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 43 seri nolu Tebliğ’de yer alan açıklamalar aşağıda özetlenmiştir.

  1. Tevkifatlı işlemlerde, kanuni süresinden sonra beyan edilen KDV’nin indirimi ödeme şartına bağlanmıştır.

Buna göre;

  • Tevkifat tutarı, kanuni süresinde beyan edilme şartıyla beyanın yapıldığı ay içinde verilmesi gereken 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabilecek,
  • Kanuni süresinden sonra beyan edilen tevkifat tutarı ise, en erken bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir. 
  1. Demir-çelik ürünlerinin tesliminde uygulanan tevkifat oranı 5/10’ yükseltilmiştir.
  • Demir-çelik ve alaşımlarından mamullerde uygulanan tevkifat oranı 4/10’dan 5/10’a yükseltilmiş,
  • Bu ürünlerin Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından teslimine de tevkifat getirilmiştir.
  1. Gıda Maddelerin Tesliminden Doğan Nakden KDV İadesinin Erken Talep Edilebilmesi

KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na ekli (I) sayılı listenin (A) bölümünde yer alan ve %1 oranında KDV’ye tabi olan gıda maddelerinin tesliminde yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin, Ocak-Haziran dönemine ait kısmının, Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen sınırı aşan tutarı (2022 için 25.700 TL) iade kapsamına alınmıştır.

Bu kapsamdaki gıda maddelerinin; Ocak-Haziran dönemindeki teslimlerinden doğan KDV iadeleri, en erken ilgili yılın Haziran dönemi, en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla KDV GUT’nin III/B-3 bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde nakden yapılabilecektir.

  1. Tam istisna kapsamındaki işlemlerle ilgili kur farklarında yapılacak işlemlere açıklık getirilmiştir.

Tam istisna kapsamındaki bir işlemin gerçekleşmesinden sonra, söz konusu işleme ilişkin mal ve hizmet alımlarına ait tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellef aleyhine kur farkı ortaya çıkması halinde yapılacak işlemler, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-1.6.) bölümünde açıklanmakta, lehe oluşan kur farkları hakkında herhangi bir açıklama yer almamakta idi. 

Genel Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikle, lehe oluşan kur farkları konusunda ne işlem yapılacağı hususuna da açıklık getirilmektedir. Buna göre;

  • Mükellef aleyhine ortaya çıkan kur farkı üzerinden ödenen KDV’lerin tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV hesabına dahil edilerek iadesinin talep edilmesi mümkündür. 
  • Ancak, kur farkına ilişkin faturanın iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra gelmesi halinde, işlemle ilgili mal ve hizmet alımlarına ait kur farkı üzerinden ödenen ve yüklenilen KDV hesabına dahil edilmesi gereken KDV, indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilir.
  • Mükellef lehine oluşan kur farkı nedeniyle KDV hesaplanması ve kur farkının ortaya çıktığı dönem beyannamesinde beyan edilmesi gerekmektedir. 
  • Mükellef lehine oluşan kur farkının iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutarın iade hesabından düşülmesi gerekmektedir. 
  • İadeye konu edilemeyen bu tutarın ise kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkündür. 
  • Söz konusu kur farkının iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra ortaya çıkması halinde ise iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
  1. Sigorta Şirketleri Tarafından Düzenlenen Kefalet Senetlerinin Teminat Karşılığı Yapılan KDV İadelerinde Teminat Olarak Kabul Edilmesi

7417 Sayılı Kanunla 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda yapılan değişiklik uyarınca, sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetleri, teminat olarak kabul edilebilecek kıymetler arasına eklenmiş idi.

Bu düzenlemeye uygun olarak, KDV Genel Uygulama Tebliğinde yapılan değişikliğe göre; 

  • Sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetleri, teminat karşılığı yapılan KDV iadelerinde teminat olarak kabul edilebilecektir.
  • Bu kefalet senetlerinin; Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından, Tahsilat Genel Tebliğlerinde yer alan örneğe uygun, süresiz ve şartsız olarak düzenlenmiş olması gerekmektedir. 

 

Bilgilerinize sunarız.

 

PARETO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK 

BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.