26 Nisan 2022
SİRKÜLER NO: 2022/27
Konu: KDV Genel Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikler hk.
21 Nisan 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 41 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliği’nde (KDV GUT) yapılan değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.
- İsteğe bağlı tam tevkifat uygulaması getirilmiştir.
Mükellefler, yazılı bir sözleşme düzenleyerek bir yıl süreyle anlaştıkları satıcı mükelleflerden, Tebliğde belirtilen kısmi tevkifat uygulanacak teslim ve hizmetlere ilişkin alımlarında tevkifat sorumluluklarının bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, hesaplanan KDV’nin tamamını sorumlu sıfatıyla beyan edip öderler. (2.1.3.2.13. Diğer Hizmetler ve 2.1.3.3.7. Diğer Teslimler hariç)
Bir yıllık sürenin bitimini izleyen yıllarda uygulamaya devam edilmesinin istenmesi halinde sözleşmenin aynı süreyle yenilenmesi gerekir. Bir yıllık süre dolmadan söz konusu uygulamadan vazgeçilmesi mümkün değildir.
İsteğe bağlı tam tevkifata tabi tutulan KDV ile sınırlı olmak üzere satıcıya KDV iadesi yapılabilir. İade taleplerinin yerine getirilmesinde, alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV’nin ödenmiş olması vergi dairesince aranır. (Yürürlük: 1 Mayıs 2022)
- Demir-çelik ürünlerinin tesliminde kısmi tevkifat getirilmiştir.
Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin teslimi kısmi tevkifat kapsamına alınmıştır. Bu ürünlerin; KDV mükellefi olsun olmasın belirlenmiş alıcılara(*) ve KDV mükelleflerine(**) tesliminde (4/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır. ((*)Belirlenmiş alıcılar tebliğin 2.1.3.1/b bölümünde sayılmıştır. (**)Sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler KDV mükellefi kapsamına dahil değildir.) Buna göre;
Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin, ithalatçılar tarafından yapılan teslimleri ile münhasıran cevherden üretilenlerinin üreticiler tarafından ilk tesliminde tevkifat uygulanmaz, bu safhalardan sonraki el değiştirmelerde ise tevkifat uygulanır.
Bununla birlikte, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin hurdadan, diğer hammaddelerden veya hurda, cevher ve diğer hammaddeler birlikte kullanılarak üretilmesi halinde bu ürünlerin ilk üreticilerinin teslimi dâhil her safhasındaki teslimlerinde tevkifat uygulanır.
Tevkifat kapsamına; cevherden, hurdadan veya diğer hammaddelerden üretilen demir-çelik ve alaşımlarından mamul her türlü uzun (çubuk, inşaat demiri, profil, kangal demir, filmaşin, tel, halat, hasır, boru, lama vb.) veya yassı (levha, sıcak haddelenmiş yassı ürünler, soğuk haddelenmiş yassı ürünler ve kaplanmış yassı ürünler vb.) demir-çelik ve alaşımı ürünler girmektedir.
Demir-çelik ve alaşımlarından mamul eşya (kapı, kapı kolu, köşebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, flanş, maşon, dirsek, kanca, menteşe, yay, bilya, rulman, zincir vb.) teslimlerinde tevkifat uygulanmaz.(Yürürlük: 1 Mayıs 2022)
- İmalatçılar tarafından yapılan mal ihracında ihracat bedeline göre iade yapılabilecektir.
Sektör ayrımı yapılmaksızın, imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılara, ihracat teslimlerine ilişkin olarak yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın ihracat bedelinin %10’una kadar devreden KDV tutarı ile sınırlı olarak iade talep edebilme imkânı getirilmiştir.
Bu uygulama ihtiyari olup, uygulamadan KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (II/A-8.3.) bölümünde tanımlanan imalatçılar faydalanabilecektir.
İmalatçıların bu bölüm kapsamındaki mahsuben iade talepleri, Tebliğ’de belirtilen belgelerin ibraz edilmiş olması halinde miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecektir.
İmalatçıların 10.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri ise vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecektir.
Süresinde düzenlenmiş YMM Tam Tasdik Sözleşmesi bulunan mükellefler için bu sınır 100.000 TL olarak uygulanacaktır. (Yürürlük: 1 Mayıs 2022)
- Perakende teslimin tanımı değiştirilmiştir.
KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/B-1.1.) bölümünde yer alan perakende satışın tanımı, “Perakende teslimin tanımı” olarak değiştirilmiştir. Buna göre;
Perakende teslim, teslimi yapılan ürünlerin aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar ile işletmelerinde kullanacak olanlar dışındakilere satılmasıdır. Ürünleri, aynen ya da işlendikten sonra satanlar ile işletmesinde kullanacak olanların gerçek usulde KDV mükellefi olmamaları halinde bunlara yapılan teslimler de perakende teslim sayılacaktır. (Yürürlük: 21 Nisan 2022)
- Konut teslimlerinde KDV oranı değişikliği
5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile net alanı 150 m2’ye kadar konut teslimlerinde geçerli KDV oranlarıyla ilgili değişiklikler yapılmış idi. Buna göre;
1/4/2022 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inşa edilen konutların, bu tarihten sonraki tesliminde;
- Net alanı 150 m2’ye kadar olan konutlar için KDV oranı,
- Büyükşehir statüsünde olmayan yerlerde (%1),
- Büyükşehirlerde, 2007/13033 sayılı BKK’nın 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kaldırılmadan önceki 1 inci maddesinin altıncı fıkrasına ilişkin yukarıda yer alan açıklamalar da dikkate alınarak (%1), (%8) veya (%18) olarak uygulanır.
- Net alanı 150 m2’yi aşan konutlarda ise genel vergi oranı (%18) uygulanır. Öte yandan, 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla 2007/13033 sayılı BKK eki
- (I) sayılı listenin “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümünün 11 inci sırasına eklenen hükümle “16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı” 1/4/2022 tarihinden itibaren (%1) oranında,
- (II) sayılı listeye eklenen 35 inci sırası uyarınca da “konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı,” 1/4/2022 tarihinden itibaren (%8) oranında KDV’ye tabidir.
Buna göre, 1/4/2022 tarihinden sonra alınan yapı ruhsatlarına göre yapılan konut teslimlerinde, konutun net alanının;
- 150 m2 veya daha az olması durumunda KDV oranı (%8),
- 150 m2’den fazla olması durumunda ise satış bedelinin 150 m2’ye kadar olan kısmı için KDV oranı (%8), 150 m2’nin üzerindeki kısmı için KDV oranı (%18) olarak uygulanır.
6306 sayılı Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde 1/4/2022 tarihinden sonra alınan yapı ruhsatlarına göre yapılan konutların tesliminde, konutun net alanının;
- 150 m2 veya daha az olması durumunda KDV oranı (%1),
- 150 m2’den fazla olması durumunda ise satış bedelinin 150 m2’ye kadar olan kısmı için KDV oranı (%1), 150 m2’nin üzerindeki kısmı için KDV oranı (%18) olarak uygulanır. (Yürürlük: 1 Nisan 2022)
- Net alan tanımı yeniden yapılmıştır.
KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/B-2.1.3.) bölümünde yer alan net alan tanımının Danıştay 4. Dairesinin 2/3/2017 tarihli ve Esas No:2014/4835, Karar No:2017/2170 sayılı kararı ile iptali üzerine net alan tanımı yeniden yapılmıştır.
Buna göre; bağımsız bölüm net alanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”ne göre hesaplanacaktır. (Yürürlük: 21 Nisan 2022)
- Özel matrah uygulanarak yapılan binek otomobili teslimlerinde KDV oranı
5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce özel matrah uygulanarak yapılan binek otomobili teslimlerinde KDV oranının %18 olarak uygulanmasına karar verilmiş idi.
Tebliğde yer alan bu değişikliğe ilişkin açıklamalara göre; ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce başka bir yetkili satıcıdan özel matrah uygulanarak satın alınan binek otomobiller, %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobil olarak değerlendirilemeyeceğinden, bu araçların tesliminde satış bedelinin tamamı üzerinden %1 oranında KDV hesaplanacaktır. (Yürürlük: 21 Nisan 2022)
- İncelemesiz ve teminatsız iade limiti artırılmıştır.
KDV Genel Uygulama Tebliği’nin muhtelif bölümlerinde yer alan vergi inceleme raporu, YMM Raporu ve teminat aranmaksızın iade edilebilecek tutara ilişkin sınır 5.000 TL’den 10.000 TL’ye yükseltilmiştir.(Yürürlük: 1 Mayıs 2022)
- İndirimli orana tabi işlemlerde yılı içerisinde nakden iade kapsamı genişletilmiştir.
İndirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan KDV iade alacaklarını yılı içerisinde nakden iade alabilecek mükellefler grubuna, 2007/13033 sayılı BKK’ya ekli (II) sayılı listenin 34. sırasında yer alan mesken ve tarımsal sulama abone gruplarına elektrik teslimi yapan mükellefler eklenmiştir. (Yürürlük: 1 Mayıs 2022)
Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
PARETO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.