22 Ocak 2022
SİRKÜLER NO: 2022/10
Konu : Elektronik belgelerde yapılan değişiklikler hk.
22 Ocak 2022 tarihli resmi gazetede yayımlanan 535 sayılı VUK genel tebliği ile, elektronik belgeler hakkındaki 509 sayılı VUK genel tebliğinde yapılan değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.
- e-Fatura uygulamasına zorunlu geçişte ciro limitleri indirilmiş ve yeni faaliyet alanları kapsama alınmıştır.
- 2021 brüt satış hasılatı 4 Milyon, 2022 ve müteakip yıllar brüt satış hasılatı 3 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere,
- Elektronik ortamda mal veya hizmet satışı yapan mükelleflerden, 2020 ve 2021 yılları için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip yıllar için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara,
- Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2020 ve 2021 yılları için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip yıllar için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerine,
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu getirilmiştir.
- e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce e-Arşiv Fatura olarak düzenlenecek fatura limitleri düşürülmüştür.
e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1 Mart 2022 tarihinden itibaren;
- Vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarının 5 Bin TL’yi,
- Vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından ise 2022 yılı için 2.000 TL’yi,
aşması halinde, kağıt fatura yerine, GİB e-Belge Portali veya GİB bilgi sistemleri ile entegre olan özel entegratör kuruluşların bilgi sistemleri aracılığıyla elektronik ortamda e-Arşiv Fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirilmiştir. (Önceki tutarlar sırasıyla; 30.000 TL ve 5.000 TL idi.)
- e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olup internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar sevk edilen malın yanında sevk irsaliyesi veya e-irsaliye yerine, elektronik ortamda sorgulanmasına, görüntülenmesine, doğrulanmasına imkan veren bilgileri barındıran özel kodlu belgenin kağıt çıktısını bulundurabileceklerdir.
- Demir-çelik sektöründe faaliyet gösterenler zorunlu olarak e-İrsaliye uygulamasına dahil edilmiştir.
Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler (basit usul hariç), e-Fatura uygulamasına dahil olma şartı aranmaksızın e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak dahil edilmiştir.
- e-İrsaliye uygulamasına zorunlu geçiş için ciro limitinde indirim yapılmıştır.
e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar için e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak geçişte dikkate alınan 25 Milyon TL ve üzeri ciro haddi, 2021 hesap döneminden itibaren geçerli olmak üzere 10 Milyon TL ve üzeri olarak değiştirilmiştir.
Buna göre; ile e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2021 ve müteakip yıllar cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin izleyen yılın yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu başlamaktadır.
- “Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi” ile “Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi”nin elektronik belge olarak (e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım Belgesi şeklinde) düzenlenebilmesi imkânı getirilmiştir.
- e-gider pusulası uygulamasında düzenleyenin ayrıca kağıt çıktı üzerinde ıslak imza atma şartı kaldırılmıştır.
Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
PARETO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.