MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 967571

  2020 YILI

SIRK-20-56 GUNCEL KONULARDA HATIRLATMALAR HK

12 Ağustos 2020

SİRKÜLER NO: 2020/56

 

Konu: Güncel konularda hatırlatmalar hk.

 

  1. Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde uzaktan çalışma 31 Ağustos 2020’ye kadar uzatılmıştır.

COVİD-19 salgın riski nedeniyle, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde yürütülen faaliyetlerin uzaktan çalışmayla yürütülebileceği; bu kapsamda çalışan personelin Bakanlığı’na bildirilmesi kaydıyla, 31 Temmuz 2020 tarihine kadar merkezlerin 5746 sayılı Kanun kapsamındaki indirim, istisna, destek ve teşviklerden belirli şartlar dahilinde yararlanmaya devam edebileceği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından duyurulmuştu. (Bkz. 2020/25 sayılı sirkülerimiz)

Uzaktan çalışma süresi;

  • İlgili merkezlerde bildirime tabi personel sayısının 5746 sayılı Kanun kapsamında istihdam edilen personel sayısının %40’ını geçmemek veya
  • Bildirime tabi personele isabet eden toplam çalışma süresinin %40’ını aşmamak şartıyla

31 Ağustos 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

  1. Yolcu beraberinde çıkarılan numune, sergi ve fuar eşyasına ilişkin gümrük işlemleri

Türkiye Gümrük Bölgesinden yolcu beraberinde geçici olarak çıkarılan ve geri getirilen numune, sergi ve fuar eşyasının beyanı ile yurt dışından ülkemize yolcu beraberinde getirilen numunelik eşya ve modellerin serbest dolaşıma girişine ilişkin gümrük işlemleri ile ilgili olarak yayımlanan genelge özeti aşağıdadır.

  1. Geçici olarak çıkarılacak veya geri getirilecek numune, sergi ve fuar eşyasının beyanı elektronik ortamda yapılabilecektir.
  2. Elektronik beyan; Bakanlık web sayfasının “e-işlemler” bölümünde, “Yolcu Beraberi Numune, Sergi ve Fuar Eşyası Beyan Formu” doldurularak yapılır.
  3. Beyan, eşyanın Türkiye gümrük bölgesinden çıkışından veya Türkiye gümrük bölgesine girişinden önce yapılır.
  4. Formun elektronik ortamda düzenlenmesi yeterli olup, form üzerinde gümrük idaresince ayrıca bir işlem yapılmaz.
  5. Eşyanın geçici çıkışında veya geri getirilmesinde gümrük idaresince kontrolünün yapıldığı durumda, yükümlü tarafından, beyanın Form ile yapıldığına dönük bilgi verilir. Gümrük idaresince, elektronik formdaki bilgiler de dikkate alınarak eşyanın kontrolü yapılır ve yapılan işlem sisteme kaydedilir.
  6. Geri getirilecek eşyanın faturası ile eşyayı getiren yolcunun ithalatçı firma çalışanı olduğunu gösteren SGK belgesi Form eki olarak sisteme yüklenir.

 

 

 

 

 

  1. Bazı ürünlere ilave gümrük vergisi (İGV) getirilmiştir.

28 Haziran 2020 tarihli 31169 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2682 sayılı karar eki İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile İthalat Rejimi Kararının eki II sayılı listede yer alan ve karara ekli tablolarda GTİP’leri belirtilen maddelerin ithalatında ilave gümrük vergisi (İGV) alınması kararlaştırılmıştır.

İGV getirilen bazı ürünler; kauçuk, Cam, demir ve çelikten eşya, kord bezi, bir kısım makine ve parçalardır.

Karar kapsamı tahsil edilecek İGV oranları, karara ekli Ek-1 ve Ek-2 sayılı tablolarda gösterilmiştir. Karar ve eklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Ek-1’de yer alan tablo 1.10.2020 tarihinden itibaren, Ek-2’de yer alan tablo ise 28.06.2020 tarihinden itibaren 30.09.2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanacak İGV oranlarını göstermektedir.

Karar kapsamında yer alan ve A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilen Avrupa Birliği ve Türk menşeli olmayan eşyadan “Diğer Ülkeler” sütununda belirtilen oran üzerinden İGV alınır. Ancak, Türkiye’nin taraf olduğu Serbest Ticaret Anlaşmaları çerçevesinde bir çapraz menşe kümülasyon sistemine dahil ülkeler menşeli eşyadan tercihli menşeinin tevsiki halinde İGV alınmaz.

Aşağıda belirtilen durum ve hallerde bu Karar hükümleri uygulanmaz.

    • Ekli tablolarda yer alan ürünlerin Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilerek işlem görmüş ürün olarak ihraç edilmesi halinde varsa telafi edici verginin hesaplanmasında,
    • Karar kapsamındaki ürünlerin İthalat Rejimi Kararı eki listelerdeki gümrük vergisi oranı üzerinden vergi tahsilatı yapılarak gümrük gözetimi altındayken A.TR dolaşım belgesi düzenlenerek AB ülkelerine ihraç edilmesi halinde,
    • Karar kapsamındaki eşyanın aynı zamanda İthalat Rejimi Kararına ekli V sayılı listede yer alması halinde.

Ayrıca Geçici Madde uyarınca bu Karar’ın yayımı tarihinden önce Türkiye’ye sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış olan eşyanın bu kararın yayımı tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin tescili halinde, Ek-1’de yer alan İGV oranı tahsil edilir.

 

  1. Tekstil, konfeksiyon ve deri ürünleri ithalatındaki kayda alma uygulamasında değişiklik

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de yapılan değişiklikle;

    • Bir gümrük beyannamesi kapsamında brüt 25 kg veya daha az miktarda ithal edilen ve gözetime tabi tutulan tekstil ürünlerinin kayda alma uygulamasında “gümrük beyannamesi” kaldırılarak, onun yerine “bir özet beyan veya TIR karnesi ya da transit beyannamesi” eklenmiştir.
    • Dolayısıyla, gözetime tabi tutulacak eşya, bir özet beyan veya TIR Karnesi ya da transit beyannamesi kapsamında brüt 25 kg veya daha az miktarda olması durumunda kayda alma uygulamasına tabi olmayacaktır.

 

Saygılarımızla.

 

PARETO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK

BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)