4 Ağustos 2020
SİRKÜLER NO: 2020/54
Konu: Kısa çalışma ve fesih yasağında süre uzatımı ve 7252 sayılı kanunla yapılan düzenlemeler hk.
- Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi bir ay daha uzatılmıştır.
Yeni Koronavirüs (covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamında zorlayıcı sebep gerekçesi ile daha önce 2706 sayılı kararla bir ay uzatılmış bulunan kısa çalışma ödeneği süresi; uzatılan süreden sonra başlamak üzere ve 2706 sayılı kararda belirtilen esaslar çerçevesinde, 2810 sayılı kararla bir ay daha uzatılmıştır. (Bkz. 20/43 sayılı sirkülerimiz.)
- Fesih yasağı ve ücretsiz izne çıkarma süresi bir ay daha uzatılmıştır.
Hatırlanacağı üzere, 7244 sayılı Yasa ile getirilen ve 17/04/2020 tarihinden itibaren 3 ay süreyle uygulanan her türlü iş veya hizmet sözleşmesinin fesih yasağı ve aynı sürede işverenin işçiyi ücretsiz izne ayırabileceği düzenlenmiş ve 3 aylık süre 2707 sayılı kararla bir ay (17/08/2020 tarihine kadar) uzatılmıştı. (Bkz. 20/43 sayılı sirkülerimiz.)
2811 sayılı Kararla söz konusu düzenlemenin uygulama süresi 1 ay daha (17/09/2020 tarihine kadar) uzatılmıştır.
- 7252 Sayılı Kanun'un İstihdama İlişkin Düzenlemeleri
28 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7252 Sayılı "Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" da yer alan istihdama ilişkin düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.
- İşyerinde kısa çalışmadan haftalık normal çalışma sürelerine dönüşte SGK Prim desteği
1 Temmuz 2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların;
- İşyerindeki kısa çalışmanın sona ermesi ve aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda,
- 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere,
- Kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren 3 ay süreyle,
- Prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında,
- Her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanacak ve destek tutarı Fondan karşılanacaktır.
Nakdi ücret desteği kapsamında, 1/7/2020 tarihinden önce başvuruda bulunarak nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalının haftalık normal çalışma süresine dönmesi durumunda, işveren söz konusu sigortalı için birinci fıkra kapsamındaki destekten ilgili fıkrada belirtilen süreler ve şartlarla yararlandırılacaktır.
Bu kapsamda, işverene her bir ay için sağlanacak destek süresi;
- Kısa çalışma ödeneği alanlar için sigortalının, kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını,
- Nakdi ücret desteğinden yararlandırılanlar için nakdi ücret desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecektir.
Bu maddeyle sağlanan teşvikten yararlanmakta olan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerinden yararlanamayacaklar.
Cumhurbaşkanı, yukarıda belirtilen 3 aylık süreyi sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak 6 aya kadar uzatmaya yetkili kılınmıştır.
- İşten çıkarma yasağı düzenlemesinde süre uzatımı
4857 sayılı İş Kanununun geçici 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve işten çıkarma yasağı düzenlemesinin 30.06.2021 tarihine kadar uzatılabilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı’na yetki verilerek uygulamaya dair istisnai haller genişletilmiştir.
“Geçici Madde 10
Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemez.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.
Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.
Cumhurbaşkanı birinci ve ikinci fıkrada yer alan üç aylık süreleri altı aya her defasında en fazla üçer aylık sürelerle 30/6/2021 tarihine kadar uzatmaya yetkilidir.”
- İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesinde erteleme
50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin hükmün yürürlüğü 31/12/2023 tarihine ertelenmiştir.
Bilgilerinize sunarız.
PARETO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.