MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 967669

  2017 YILI

SIRK-17-62 7061 SAYILI KANUN ILE VERGI USUL KANUNUNA YONELIK YAPILAN DEGISIKLIKLER HK.

 
                                                                                                                              15 Aralık 2017
 
SİRKÜLER NO: 2017/62
 
Konu: 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Vergi Usul Kanununa yönelik yapılan değişiklikler.
 
7061 sayılı “Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır
7061 sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanununa yapılan değişiklikler aşağıda gibidir.
 
1-) Mükelleflere tebligat yapılırken esas alınan “bilinen adres” tanımı aşağıdaki şekilde değişmiştir:
 
7061 sayılı Kanunun 16’ncı maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 101’inci maddesi 1 Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere değiştirilmiştir. Kanun değişikliği öncesinde de “bilinen adres” olarak tanımlanan işe başlamada veya adres değişikliğinde bildirilen adresler ve yoklama fişi veya tutanakla yetkili memur tarafından tespit edilen adresler haricinde Nüfus Hizmetleri Kanununa göre oluşturulan adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi de yapılan değişiklik sonrası “bilinen adres” olarak tanımlanmıştır.
Kanun değişikliği öncesinde “bilinen adres” olarak kabul edilen iş bırakmada bildirilen, beyannamede ve dava dilekçesinde bildirilen adresler ile tahrir komisyonlarınca tespit edilen adresler ise yapılan değişiklik sonrası “bilinen adres” tanımı dışına çıkarılmıştır.
Bilinen adres tanımına giren işe başlamada veya adres değişikliğinde bildirilen adresler ve yoklama fişi veya tutanakla yetkili memur tarafından tespit edilen işyeri adreslerinden tarih itibarıyla tebligat yapacak makama en son olarak bildirilmiş veya bu makamca tespit edilmiş olanı dikkate alınır ve tebliğ öncelikle bu adreste yapılacaktır.
İşyeri adresinde tebliğ yapılacak olanların bu adresinde bulunamaması, işin bırakılması veya işin bırakılmış addolunması hallerinde tebliğ, gerçek kişilerde kendisinin, tüzel kişilerde bunların başkan, müdür veya kanuni temsilcilerinden birinin, tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde ise bunları idare edenler veya varsa temsilcilerinden herhangi birinin adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresinde yapılacaktır.
İşyeri adresi olmayanlara ise tebliğ, doğrudan adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresinde yapılacaktır.
 
2-) Tebliğ edilecek evrakın teslimine ilişkin kanun hükmü yeniden aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir:
7061 sayılı Kanunun 17’nci maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Tebliğ Evrakının Teslimi” başlıklı 102’inci maddesi 1 Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere değiştirilmiştir. Yapılan değişiklik uyarınca; Tebliğ olunacak evrakı içeren zarf posta idaresince muhatabına verilir ve bu durum muhatap ile posta memuru tarafından tebliğ alındısına tarih ve imza konulmak suretiyle tespit olunur.
Muhatap imza edecek kadar yazı bilmez veya herhangi bir sebeple imza edemeyecek durumda bulunursa sol elinin başparmağı bastırılmak suretiyle tebliğ edilir.
Muhatap tebellüğden imtina ederse, tebliğ evrakının gönderildiği idareden alınabileceği şerhini içeren bir pusula kapıya yapıştırılır. Posta memuru, durumu tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza ederek, tebliğ olunacak evrakı tebliği yaptıran idareye teslim eder. Bu durumda tebliğ, pusulanın kapıya yapıştırıldığı tarihte yapılmış sayılır. 
Vergi Usul Kanununun 101’inci maddesinde “bilinen adres” olarak tanımlanan işyeri adreslerine tebliğe çıkılan hallerde, tebliğ yapılacak olanların bu adreste bulunamaması durumunda (Bulunamama durumu o adresten geçici ayrılmaları da kapsar.) durum, posta memuru tarafından tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek, tebliğ evrakı gönderildiği idareye iade edilir. İşyeri adresinde tebliğ yapılacak olanların bu adresinde bulunamaması, işin bırakılması veya işin bırakılmış addolunması hallerinde tebliğ, gerçek kişilerde kendisinin, tüzel kişilerde bunların başkan, müdür veya kanuni temsilcilerinden birinin, tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde ise bunları idare edenler veya varsa temsilcilerinden herhangi birinin adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresinde yapılır.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre oluşturulan adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresine tebliğe çıkılan hallerde, tebliğ yapılacak kişinin adresinde bulunamaması durumunda (Bulunamama durumu o adresten geçici ayrılmaları da kapsar.) durum, posta memuru tarafından tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek, tebliğ evrakı gönderildiği idareye iade edilir. Bunun üzerine tebliği çıkaran merci tarafından tayin olunacak münasip bir süre sonra yeniden tebliğ çıkarılır. İkinci defa çıkarılan tebliğ evrakı da aynı sebeplerle tebliğ edilemezse, tebliğ evrakının gönderildiği idareden alınabileceği şerhini içeren bir pusula kapıya yapıştırılır. Bu durum, posta memuru tarafından tebliğ alındısı üzerine şerh ve imza edilerek, tebliğ evrakı, gönderildiği idareye iade edilir. Tebliğ evrakının pusulanın yapıştırıldığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde muhatabı tarafından alınması hâlinde alındığı günde, bu süre içerisinde alınmaması hâlinde ise on beşinci günde tebliğ yapılmış sayılır.
Maliye Bakanlığı, bu uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili kılınmıştır.
 
3-) Vergi Usul Kanununda “bilinen adres”in yeniden tanımlanmasına bağlı olarak, “İlanen Tebliğ Yoluna Başvurulacak Haller”e ilişkin kanuni hüküm yeniden düzenlenmiştir.
 
7061 sayılı Kanunun 18’nci maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Tebliğin İlanla Yapılacağı Haller” başlıklı 103’üncü maddesi 1 Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere değiştirilmiştir. Yapılan değişiklik uyarınca, aşağıda yazılı hallerde tebliğ ilan yoluyla yapılır:
1. Muhatabın bu Kanunun 101’inci maddesi kapsamında bilinen adresi yoksa,
2. Bu Kanunun 101’inci maddesinde bilinen adres olarak tanımlanan işyeri adreslerine tebliğ yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde kayıtlı bir adresi bulunmazsa,
3. Yabancı memleketlerde bulunanlara tebliğ yapılmasına imkân bulunmazsa,
4. Başkaca nedenlerden dolayı tebliğ yapılmasına imkân bulunmazsa.
 
4-) Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin süresinden sonra verilmesi üzerine elektronik ortamda düzenlenen ihbarnamelerin elektronik ortamda kimlere tebliğ edilebileceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.
 
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 257’nci maddesi uyarınca; kanuni süresi geçtikten sonra kendiliğinden veya pişmanlık talepli olarak verilen beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi üzerine elektronik ortamda düzenlenen tahakkuk fişi ve/veya ihbarnameler mükellef, vergi sorumlusu veya bunların elektronik ortamda beyanname gönderme yetkisi verdiği gerçek veya tüzel kişiye elektronik ortamda iletilmekte ve bu ileti tahakkuk fişi ve/veya ihbarnamenin muhatabına tebliği yerine geçmektedir.
 7061 sayılı Kanunun 19’uncu maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 257’nci maddesi 1 Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan düzenleme uyarınca; elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin süresinden sonra verilmesi üzerine elektronik ortamda düzenlenen ihbarnameler de mükellef, vergi sorumlusu veya bunların elektronik ortamda beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgeleri gönderme yetkisi verdiği gerçek veya tüzel kişiye elektronik ortamda iletilecektir.
 
Bilgilerinize sunarız.
 
 
 
                                                                               Saygılarımızla,
                                                         PARETO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
                                                   BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.
 


DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)