15 Aralık 2017
SİRKÜLER NO: 2017/61
Konu: 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Katma Değer Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler.
7061 sayılı “Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
7061 sayılı Kanun ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.
1. Türkiye'de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin KDV, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenecektir.
7061 sayılı Kanunun 41 inci maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanununun “Vergi Sorumlusu” başlıklı 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir:
"Şu kadar ki Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin katma değer vergisi, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenir. Maliye Bakanlığı elektronik ortamda sunulan hizmetlerin kapsamı ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”
Yapılan bu düzenleme ile Türkiye'de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin katma değer vergisinin, Avrupa Birliği uygulamalarına benzer şekilde, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenmesi sağlanmaktadır.
2. Yurtdışından alınan roaming hizmetleri ile bu hizmetlerin Türkiye'deki müşterilere yansıtılması KDV’den istisna edilmiştir.
7061 sayılı Kanunun 42 nci maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanununun “Diğer İstisnalar” başlıklı 17 nci maddesinin dördüncü fıkrasına 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmek üzere aşağıdaki ç) bendi eklenmiştir:
"ç) Uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışından alınan roaming hizmetleri ile bu hizmetlerin Türkiye'deki müşterilere yansıtılması,"
Yapılan bu düzenleme ile cep telefonu abonelerinin yurtdışında yaptıkları kullanımlara ilişkin yurtdışında bulunan operatör tarafından, yurtiçindeki operatöre verilen roaming hizmetine ilişkin bedel ile bu bedelin yurtiçindeki operatör tarafından aboneye yansıtılması, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
Dolayısıyla söz konusu hizmetlere ilişkin bedeller, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesi gereği, özel iletişim vergisinin matrahının KDV matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül etmesi nedeniyle özel iletişim vergisinden de istisna olacaktır.
3. Bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankalara devir ve teslimlerinde tanınan KDV istisnası, finansal kiralama ve finansman şirketlerine yapılan devir ve teslimler için de sağlanmıştır.
7061 sayılı Kanunun 42 nci maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanununun “Diğer İstisnalar” başlıklı 17 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (r) bendinin birinci paragrafında yer alan "bankalara" ibareleri 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren "bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine" şeklinde değiştirilmiş, “devir ve teslimleri” ibaresinden sonra gelmek üzere 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren “ile bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketlerince devir ve teslimi” ibaresi eklenmiştir.
Yapılan bu düzenleme ile finansal kiralama ya da finansman şirketlerine borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ya da finansman şirketlerine devir ve teslimleri de (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
Diğer yandan söz konusu düzenleme ile finansal kiralama ve finansman şirketlerinin borçlu olanlardan ve kefillerinden edindikleri taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketlerince devir ve teslimleri de 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
4. İmalat sanayiine yönelik teşvikli yatırımlara ilişkin inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilecek katma değer vergisinin iadesi 2018 yılında da devam edecektir.
7061 sayılı Kanunun 43 üncü maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanununun geçici 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "2017 yılında" ibaresi "2017 ve 2018 yıllarında", "2017 yılının" ibaresi "2017 ve 2018 yıllarının" şeklinde ve aynı fıkranın (b) bendinde yer alan "2017 yılında" ibaresi "2017 ve 2018 yıllarında", '"2017 yılı" ibaresi "2017 ve 2018 yılı" şeklinde değiştirilmiştir.
Yapılan bu düzenleme ile imalat sanayii yatırımları üzerindeki katma değer vergisinden kaynaklı finansman yükünü gidermek amacıyla imalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgeleri kapsamında; sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 yılında yapılacak inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilecek katma değer vergisinin iadesi uygulamasının 2018 yılında da sürdürülmesi sağlanmıştır.
Söz konusu düzenleme 5 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
5-) FATİH projesi kapsamında yapılan mal ve hizmet alımları KDV’den istisna edilmiştir.
Yurtiçi üretimin ve katma değerin artırılması, teknoloji kazanımının sağlanması, daha önce yurtiçinde üretimi bulunmayan ürünlerin üretilebilmesi, yeni teknoloji ve ürünlere yönelik araştırma-geliştirme faaliyetlerinin sürdürülmesi ve bilgi toplumuna geçişi amaçlayan Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığınca yapılacak mal ve hizmet alımlarının maliyetlerinin bir kısmını vergi ve benzeri mali yükümlülüklerin oluşturması nedeniyle 7061 sayılı Kanunun 44 üncü maddesiyle, Katma Değer Vergisi Kanununa geçici 38 inci madde eklenmiş ve 5 Aralık 2017 tarihinden itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarında uygulanmak üzere Proje bileşenlerine ilişkin olarak; Millî Eğitim Bakanlığınca yapılan ithalatlar ile Millî Eğitim Bakanlığına yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
Söz konusu geçici 38 inci madde 5 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
PARETO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.