MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 967476

  2017 YILI

SIRK-17-24 KISMI TEVKIFAT UYGULAMASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER HK

  

                                                                                                                                  20 Şubat 2017

 

SİRKÜLER NO: 2017/24

 

Konu: Kısmi tevkifat uygulamasında yapılan değişiklikler hk.

 

5 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan 11 seri numaralı Genel Tebliğ ile KDV Genel Uygulama Tebliği'nin kısmi tevkifat uygulamasına ilişkin bazı bölümlerinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

 

A- Bilindiği üzere, KDV Genel Uygulama Tebliği'nde kısmi tevkifat ile ilgili açıklamalara yer verilmiş; Tebliğ'in "I/C-2.1.3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar" bölümünde tevkifat uygulamakla yükümlü alıcılar iki grup halinde sayılmış olup;

 

v  Birinci grup KDV mükellefleri olup,

v  İkinci grup belirlenmiş alıcılar

 

Olarak tanımlanmıştır.

 

11 seri numaralı Tebliğ'le getirilen düzenleme ile belirlenmiş alıcıların sıralandığı listede "Bankalar," satırından sonra gelmek üzere "Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri" satırı eklenmiş olup, bu idareler de tevkifat yapmakla yükümlü alıcılara dahil edilmiştir.

 

B- İnsan ve hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini ifa edenlere hekimler vasıtasıyla verilen hizmetler için işgücü temin hizmeti kapsamında tevkifat uygulanmayacağı hükmü eklenmiştir.

 

C- KDV Genel Uygulama Tebliği'nin "2.1.4.3. Fazla veya Yersiz Tevkif Edilen Vergilerin İadesi" bölümünde değişiklik yapılmıştır.

 

Bu değişiklik uyarınca, fazla veya yersiz tevkif edilen KDV'nin alıcı tarafından beyan edilip ödenmiş olması halinde, alıcı ve satıcının yazılı talebi üzerine, alıcıya fazla veya yersiz ödenen KDV'nin iade edilmemesi kaydıyla, fazla veya yersiz tevkif edilen vergiye göre satıcının yapmış olduğu beyana ve bu beyana istinaden kısmi tevkifat uygulamasından kaynaklanan iadeye ilişkin herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, fazla veya yersiz KDV tevkif edildiğinin, satıcıya KDV iadesi yapılmadan önce anlaşılması halinde, fazla veya yersiz tevkifata ilişkin satıcıya KDV iadesi yapılmayacaktır. Bu durumda, işlemlerin tevkifat uygulanmadan önceki hale döndürülmesi gerekmekte olup aşağıdaki örnekle açıklanmıştır.

 

Örnek:

 

v  Ltd. Şti. KDV mükellefi olmakla birlikte, belirlenmiş alıcılar kapsamında değildir.

v  Ltd. Şti. fabrika binasını inşaat taahhüt hizmeti almak suretiyle (B) İnşaat A.Ş.'ne yaptırmış olup, (A) Ltd. Şti. tevkifata tabi olmadığı halde bu işlem nedeniyle hesaplanan 400 TL KDV üzerinden (2/10) oranına tekabül eden 80 TL KDV'yi tevkif ederek 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmiş ve ödemiştir.

v  (B) İnşaat A.Ş. ise hesaplanan KDV'nin tevkif edilmeyen 320 TL'lik kısmını 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmiş ve tevkif edilen 80 TL KDV'nin 50 TL'sini iade almıştır.

v  Ancak bu işlemle ilgili olarak tevkifat yapılmaması gerektiğinin sonradan anlaşılması durumunda, (A) Ltd. Şti. ile (B) İnşaat A.Ş.'nin talep etmeleri halinde, (B) İnşaat A.Ş.'nin KDV Beyannamesinde ve almış olduğu KDV iadesinde herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır.

v  Ayrıca (A) Ltd. Şti.'ne fazla ve yersiz tevkif ederek ödediği KDV'ye ilişkin herhangi bir KDV iadesi yapılmayacaktır."

 

D- KDV Genel Uygulama Tebliği'nin "2.1.5.2.1. Mahsuben İade Talepleri" bölümünde değişiklik yapılmıştır. Buna göre;

v  "5.000TL ve üzerindeki mahsuben iade talepleri ise sadece teminat ve/veya vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir. 5.000 TL'yi aşan kısım için teminat verilmesi halinde teminat, VİR ile çözülür." şeklindeki sekizinci paragraf "5.000 TL ve üzerindeki mahsuben iade talepleri vergi inceleme raporu ile yerine getirilir." olarak;

v  "5.000 TL ve üzerindeki mahsuben iade talepleri ise vergi inceleme raporu sonucuna göre veya YMM raporu ile yerine getirilir. 5.000 TL'yi aşan kısım için teminat verilmesi halinde teminat, vergi inceleme raporu sonucuna göre veya YMM raporu ile çözülür." şeklindeki onuncu paragraf ise "5.000 TL ve üzerindeki mahsuben iade talepleri vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir. İadenin YMM raporu ile talep edilmesi ve bu iadenin 5.000 TL'yi aşan kısmı için teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilir ve teminat, YMM raporu sonucuna göre çözülür." olarak değiştirilmiştir.

v  Sekizinci paragrafta yapılan değişiklik ile teminat karşılığı mahsuben iade seçeneği kaldırılmıştır. Mahsup talepleri sadece vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilecektir.

v  Onuncu paragrafta yapılan değişiklikle, iadenin YMM raporuyla talep edilmesi ve 5.000 TL'yi aşan kısım için teminat verilmesi halinde iade talebinin yerine getirileceği hususuna açıklık getirilmiştir.

 

 

Bilgilerinize sunarız.

 

 

 

                                                                               Saygılarımızla,

                                                         PARETO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK

                                                   BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)